Ukulele sau ukelele

Sunt un instrument muzical asemanator cu o chitara dar de dimensiuni mult mai mici.

A fost inventat la sfarsitul secolului al XIX-lea în Hawai, printr-o modificare a unui instrument al marinarilor portughezi. De obicei are doar patru coarde

In functie de tip, poate avea în total între 50 și 75 cm lungime.

Ukulelele sunt un instrument cu patru coarde, folosit ca instrument principal in muzica din Insulele Hawaii, Tahiti și Insula Pastelui, avand initial cinci coarde. Este o adaptare a cavaquinho-ului portughez creat in deceniul 1880-90, în Hawaii, de imigranti portughezi. Ulterior raspandit in intreaga Polinezia Franceza si Insula Pastelui cu o sculptura mai rustica, rezultand varianta de ukulele tahitiana sau polineziana. In Polinezia și în Insula Pastelui nu existau instrumente cu coarde inainte de secolul al XIX-lea și cel al XX-lea.

Intrumentul ukulele este utilizat pe scara larga în muzica insulelor din Polinezia. Grupurile muzicale Mito și Fusion Rapa Nui sau Matato a, originare din Insula Pastelui, folosesc instrumentul ukulele în majoritatea interpretarilor muzicale. Interpretii de ukulele cei mai faimoși din Hawaii sunt Jake Shimanukuro si Israel K. In Statele Unite in general, intrumentul ukulele a fost, de asemenea, primul instrument cu care multi artisti contemporani din această tara si Regatul Unit (UK) au intrat in ritmul muzicii moderne. Printre aceștia se pot mentiona Tiny Tim, Vic Chesnut, Dick Dale, Jimy Hendrix, Artie Shaw, Neil Young, Eddie Vedder, Christofer Drew, George Harrison, Paul McCartney, George Benson și Brian May.

https://xsound.ro/ukulele